Er zijn een hoop bedrijven die een lening hebben afgesloten, bijvoorbeeld om extra personeel aan te nemen, voor een nieuw kantoorpand of voor de marketing van het bedrijf. Waar de lening ook voor is, je moet deze op de juiste manier opnemen in de boekhouding. Gelukkig werken een hoop bedrijven met een goed boekhoudprogramma. Wat je dan ook bij moet houden in de administratie, het is zo gedaan en wijst voor zich. Wij geven je graag iets meer informatie over wat je moet doen als je een lening hebt afgesloten en hoe je deze inboekt in de boekhouding. 

De soort lening

Als eerst moet je natuurlijk weten wat voor soort lening het is, oftewel, een kortlopende of langlopende schuld. Een kortlopende schuld is een schuld van één jaar of korter. Een schuld van meer dan een jaar wordt gezien als een langlopende schuld. Deze lening moet je opnemen op de balans. Let op, je moet hierbij ook de rente opnemen. Het gaat dus om het totale bedrag dat je uiteindelijk terug moet betalen. Er zijn verschillende manieren om een lening op te nemen op de administratie, het kan dus per bedrijf verschillen wat de gunstigste manier is. Hiervoor kun je het beste advies vragen bij je boekhouder of accountant. 

Lening inboeken

Wanneer je een lening hebt afgesloten, moet deze natuurlijk ook betaald worden. Waarschijnlijk zul je dit maandelijks moeten doen. Ook dit kun je inboeken in de administratie. Op het moment dat je gebruik maakt van een boekhoudprogramma kun je instellen dat er iedere maand automatisch betaald wordt. Doe dit ook als je die optie hebt, je weet dan zeker dat je dit niet over het hoofd ziet en hoeft niet over de lening na te denken. Het worden vaste kosten die je iedere maand betaald. Ook de extra kosten zoals de rente moet je inboeken in de boekhouding. 

Per programma kan het verschillen hoe je dit exact moet invoeren, daarom kun je een boekhoudprogramma vergelijken om te kijken welke het beste werkt. In de basis zit er natuurlijk een hoop overlap tussen de programma’s. Het kan alleen even zoeken zijn om te vinden hoe je alles er in moet zetten. Veel zzp’er en bedrijven kiezen voor Acumulus boekhouden. Dit programma werkt erg handig en is overzichtelijk. De meeste dingen spreken voor zich, ook het inboeken van een lening gaat eenvoudig.