Hypothecaire lening

lening

Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar, en 1 daarvan is de hypothecaire lening.
Je gaat deze lening aan, indien je van plan bent om een huis te kopen. Het is natuurlijk logisch dat mensen niet in 1 keer een huis kunnen afbetalen en 9 van de 10 keer zullen mensen dus een lening moeten aanvragen. Vooral jonge stellen, aangezien het inkomen dan nog niet hoog genoeg is, en er weinig steun is van buitenaf, zoals van ouders. Er zijn verschillende vormen van deze lening, en aan de hand daarvan wordt bepaald hoe deze lening zal worden afbetaald. Zo een hypothecaire lening kan worden aangevraagd bij banken of bij andere financiële instellingen in België.

Er is bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, waarbij alleen de rente wordt betaald per maand, en er geen echte aflossing wordt betaald. Sinds 2011 mag het overigens niet meer dan 50% aflossingsvrij zijn, om zo te zorgen dat mensen niet te diep in de schulden geraken. Dat is tegenwoordig toch al niet zo moeilijk meer, en zeker bij zulke bedragen verlies je snel het overzicht. Er bestaat ook de krediethypotheek, die best flexibel is. Je kunt net als met je bankpas geld storten en opnemen en betaalt per maand de rente over het geld dat je hebt gebruikt. De waarde van het huis bepaalt de hoogte van het bedrag waarover je beschikking hebt. Een lineaire hypotheek betekent dat elke maand de aflossing wordt betaald inclusief de rente per maand. Een beleggingshypotheek stelt je in staat om aan het einde van de looptijd alles af te betalen. Wel moet je elke maand geld apart zetten.

De rentevoet verschilt dus per lening, en de lening verschilt weer per situatie. Het is dus belangrijk dat je goed je gegevens en data op een rij zet, en kijkt welke lening voor jou in aanmerking komt, waarna je kunt kijken wat de voorwaarden en eisen per lening zijn, daarna zul je weten wat je rentevoet zal zijn, en hoeveel je per maand moet afbetalen.

Een voordeel van een hypothecaire lening is dat het redelijk goedkoop is, en dit komt vooral doordat het huis met meestal een hoge waarde, als onderpand kan worden gebruikt indien niet aan de betalingsvoorwaarden wordt voldaan. Zo heeft de bank dus de zekerheid dat ze hoe dan ook het geld terug krijgen, en jij als lener heb een lage rente hierdoor.

De nadelen zijn echter dat het een zeer lange looptijd heeft, namelijk gemiddeld 30 jaar, het is een langlopende lening. Je zit dus een aardige tijd aan de lening vast. Als je, door welke reden dan ook, niet in staat bent te betalen, kan het zo zijn dat je huis verkocht wordt, en zit je nog dieper in de problemen.

Ook is het gebruikelijk om een woningverzekering aan te gaan, voor het geval er iets met het huis gebeurt. Bij sommige geldverstrekkers is dit zelfs een vereiste voor een lening. Ook komen er nog nevenkosten bij, waar rekening mee gehouden moet worden, zoals aktekosten of ereloon van de notaris bijvoorbeeld.

Let op: geld lenen kost ook geld.