Je kent waarschijnlijk wel mensen in je omgeving die onlangs een woning gekocht hebben. Of vrienden die op dezelfde moment als jij ook op zoek gaan naar een nieuw huis of appartement om te kopen. Dan kan je tips uitwisselen over hoe je het allemaal moet aanpakken. Maar je moet je eerst wel goed informeren, over hoe het allemaal in mekaar zit. Om een woning te kopen moet je gaan lenen en daar zijn enkele handige weetjes over.

Simulatie hypotheek, klik hier.

Met een groot aantal woningen die te koop staan boomt de huizenmarkt opnieuw. De immo kantoren draaien lange dagen en mensen hebben opnieuw zin gekregen om te investeren in een baksteen. Een huis of appartement is nog altijd een zeer goede investering. Niet alleen dat je eigenaar bent van je eigen woning, maar ook voor je belastingen heb je gedurende de looptijd van je lening een groot voordeel. Dus als je in de mogelijkheid bent om een woning te kopen, dan moet je dat zeker doen. Weet wel dat je nog eigen middelen moet hebben om enkele zaken zelf te bekostigen.

Een bank zal je graag zien komen om een simulatie hypotheek uit te voeren op hun website. De tools zijn voor handen om zelf je berekeningen te maken en zo dus meerdere banken met mekaar te vergelijken. Zorg dat je de gegevens juist invoert, zo kan je ook een objectief vergelijk starten en kan je ook met de bank die de beste voorwaarden heeft gaan spreken. Bij zo een hypotheek simulatie moet je het bedrag ingeven dat je wenst te ontlenen. Bekijk dan ook goed hoeveel eigen middelen je wil investeren. Dat deel moet je uiteraard niet mee lenen. Het kan zijn dat je een groot deel zelf kan financieren. Een bank zal je dan een betere rentevoet kunnen aanbieden omdat je minder risico bent. Dus eigenlijk komt het erop neer, wie veel eigen middelen heeft kan een lage rentevoet verwachten. Wie net minder eigen middelen heeft en in principe meer geld nodig heeft van de bank, moet een hogere rentevoet betalen. Dat lijkt niet logisch, maar voor een bank gaat het erom het risico zo laag mogelijk te houden. Je kan zoveel hypotheek simulatie doen, je zal merken waar de verschillen liggen bank per bank en waar je terecht kan voor de goedkoopste woonlening.

De termijn van afbetaling kan ook een rol spelen. Als je minder maandelijks wil afbetalen kan je een langere looptijd nemen van je woonlening. Maar dan loopt je lening natuurlijk wel langer en heb je die kost ook nog altijd. Doorgaans nemen mensen gemiddeld 25 jaar, maar hier moet je voor jezelf een keuze in maken en de juiste beslissing nemen. Het belastingvoordeel loopt voor zolang de lening loopt, dus hoe langer je daar voordeel mee wil doen, hoe langer je de lening kan laten lopen. Dat is op zich geen verkeerde keuze.

Je kan banken tegen mekaar uitspelen. Stel je hebt drie mooie voorstellen, je stapt naar de duurste bank en laat hen de voorwaarden van de goedkoopste bank zien. Als je een sterk dossier kan voorleggen zal die bank misschien wel toehappen en je een nog lagere rentevoet voorstellen. Doen ze het niet, dan is er nog steeds niets aan de hand. Je kan dit dit gerust proberen want banken halen graag klanten binnen die met zekerheid de lening zullen terug betalen.

Simuleer je lening nu!