Een woonlening, als je er nog geen ervaring mee hebt, lees dan zeker verder. Het is op zich een lening om de aankoop te kunnen doen van een huis of appartement, maar er komt nog meer bij kijken. Zaken waar je misschien nog niet van afwist en zaken waar je eens goed over moet nadenken. Maak je klaar om aan de volgende stap van je leven te beginnen.

Woonlening simuleren, klik hier.

Iets wat je verplicht moet afnemen bij een woonlening is een schuldsaldo verzekering. Deze verzekering kan aangesproken worden als jij of je partner komt te overlijden. Bij het aanvragen van de verzekering kan je zelf bepalen voor hoeveel procent je wil verzekeren. Ga je voor 100 %, dan valt de totale lening weg als je partner er niet meer is. De premie die je dan moet betalen zal ook hoger liggen tegenover dat je je voor 50 % wenst te verzekeren. De leeftijd en gezondheid spelen hier ook een rol uiteraard. Vraag dit gerust eens na bij de bank waar je aan moet denken en hoe je dit het best aanpakt.

Kies je voor een vaste of variabele rentevoet. Op deze moment kan je een woonlening aan lage rente afsluiten. Of ze nog zal zakken is koffiedik kijken, maar nu staat het historisch laag, dat het eigenlijk alleen maar naar boven kan. Dus kies je momenteel best voor een vaste rentevoet. Dan betaal je voor de gehele duurtijd van de lening hetzelfde vaste bedrag. Bij een variabele rentevoet kan je lening om de zoveel tijd herbekeken worden. Dan kan je dus minder of meer betalen, afhankelijk of de rente gezakt is of gestegen.

Een eerste stap in dit ganse verhaal is wel de woonlening simulatie. Dat is iets wat je vanuit eigen huis kan doen, je hoeft er zelfs niet voor naar een bank. Neem je computer er bij en surf naar een website van een bank. De woonlening simulatie is op enkele seconden al gedaan. Geef een bedrag in, aantal maanden voor de duurtijd, type rentevoet, hoeveel je eigen inbreng is. Een muisklik verder en je ziet het maandelijks bedrag al verschijnen. Zo makkelijk is het en zo snel weet je dus wat de woonlening je maandelijks zal kosten. Voor de effectieve aanvraag van een woonlening moet je wel naar een bank gaan. Want ze hebben meer informatie over je nodig en ze moeten ook de compromis zien van de overeenkomst tussen jou en de verkoper.

Zonder compromis zal een bank geen woonlening voor je aanvragen, ze willen zien dat je effectief wil overgaan tot de aankoop van een woning. Daarnaast willen ze weten wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn. Een bank zal het risico berekenen dat ze aan je hebben om al dan niet de lening toe te kennen. Hoe lager het risico, hoe beter dat voor de bank. Want zij zijn zeker dat de terug betaling wel zal lukken. Heb je nu al hoge uitgaven zoals aan andere leningen, dan kan het misschien geweigerd worden.

Vandaag nog een woonlening simulatie, klik hier.