Het is over het algemeen altijd het fijnste als je je zaakjes goed op orde hebt, en dingen kan betalen uit je eigen portemonnee, zonder daarbij geld te lenen. Toch komen we er tegenwoordig bijna niet meer onder uit, zeker niet als grote aankopen voor de deur staan, zoals een auto of een huis. Deze dingen zijn onder lening niet meer te betalen. Dan is het zeker handig om goed op de hoogte te zijn over de voorwaarden. Hoeveel kan je lenen? Welke bank biedt de gunstigste condities, en wordt ik niet opgelicht?
Op de kredietmarkt in België is er veel concurrentie. Er zijn talloze banken die leningen aanbieden, en juist omdat het er zoveel zijn, is dit gunstig voor de lener. De banken en andere instanties die leningen aanbieden proberen namelijk steeds beter te zijn dan de concurrent. Daardoor ontstaan er veel voordelen voor degene die wil lenen, omdat de rente lager wordt en de terugbetaal termijn bijvoorbeeld langer.
Toch willen instanties waar geld geleend kan worden enig bewijs hebben en een soort zekerheid dat het geld op den duur wel terugbetaald wordt. Je heb daarom een bewijs van je inkomen nodig. Het lenen van geld in België is ook zeer populair, naast de hoge concurrentie, vanwege het feit dat Belgische banken zich weinig tot niet met privé gelegenheden bemoeien, wat in andere landen wel zo is. Als je maar kan aantonen dat je het geld terug kan betalen is er niets aan de hand.
Er zijn verschillende mogelijkheden om op het internet te berekenen hoeveel je kunt lenen in jouw situatie. Hiervoor heb je bepaalde gegevens nodig, zoals je inkomen per maand, je uitgaven per maand, wat je aan huur betaalt en of je kinderen hebt. Als je dit eenmaal hebt ingevuld, krijg je een bedrag dat je maandelijks of in totaal zou kunnen lenen. Uiteraard hangt het bedrag dat je kunt lenen ook af van het verleden. Als je bijvoorbeeld al eens eerder een lening hebt gehad, en deze slordig hebt terugbetaald, laat dit geen goede indruk achter. Ook als je nog een lopende lening hebt, wordt het bedrag aanzienlijk kleiner.
Zoals al eerder beschreven, zijn er in België veel aanbieders van leningen. De meeste grote banken maken het mogelijk om te lenen maar ook kleinere. Een nadeel van zoveel aanbieders is dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Je staart je blind op alle condities, en als je er een aantal hebt bekeken weet je daarna niet meer wie nu de beste keus zou zijn.
Er zijn wel vergelijkingssites die het mogelijk maken om alle condities van verschillende banken naast elkaar te zetten zodat je in 1 oogopslag ziet wat het gunstigste zou zijn. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is niet overal helemaal hetzelfde, maar toch, als je een berekening doet via het internet, heb je een indicatie. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt waar je geld gaat lenen, kun je altijd de specifieke hoogte van het bedrag navragen bij die instelling. Als je financieel aangelegd bent, kun je deze berekeningen ook zelf doorvoeren aan de hand van je salaris, je uitgaven en je leefsituatie.